Un anumit tip de carne este asociat cu cancerul de colon. Ce spun cercetătorii
Sănătate

Un anumit tip de carne este asociat cu cancerul de colon. Ce spun cercetătorii

Adevarul 31.05.2025 14:58 (Preluat: 31.05.2025)
1 vizualizări

Vrei să înțelegi mai bine această știre?

Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.

Un anumit tip de carne este asociat cu cancerul de colon.

Ce spun cercetătorii Cercetătorii italieni au descoperit faptul că consumul excesiv al unui anumit tip de carne poate favoriza apariția unor probleme de sănătate. Potrivit The Healthy, este cunoscut faptul că viciile precum fumatul sau consumul de alcool pot crește riscul de cancer, dar la fel poate face și dieta. Ce mănânci sau bei ar putea afecta sănătatea mai mult decât crezi, deoarece studiile anterioare au confirmat că băuturile îndulcite cu zahăr sau carnea procesată pot crește riscul de cancer.

Acum, un alt tip de carne este analizat mai atent. Revista științifică Nutrients a publicat în aprilie rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Național de Gastroenterologie din Bari, Italia. Analizând datele a 4.869 de participanți din sudul Italiei, cercetătorii au încercat să afle „pentru prima dată” dacă există o legătură între consumul de carne albă (cea care rămâne albă la culoare înainte și după gătire), cancerul gastrointestinal și toate celelalte cauze de deces, „concentrându-se pe efectele consumului de carne de pasăre”. Peste un sfert din toate cazurile noi înregistrate de cancer din întreaga lume sunt gastrointestinale, potrivit unui articol din 2023 publicat în JAMA Network Open.

Acestea includ cancerul esofagian, gastric, pancreatic, al intestinului subțire, al colonului, al rectului și al anusului.

În mod deosebit, cancerul colorectal este al doilea cancer ca mortalitate în SUA, potrivit Institutului Național al Cancerului. Cercetătorii au analizat informațiile colectate din cadrul a două studii, precum și un chestionar conceput pentru a afla mai multe despre consumul de alimente și băuturi. Au fost analizate trei grupuri de participanți, cei care consumau carne roșie, cei care consumau carne de pasăre și cei care consumau „carne în general”, adică carne de miel, porc, vițel, cal, iepure și/sau pasăre. Având în vedere că, în prezent, carnea de pasăre este „printre cele mai consumate tipuri de carne din Italia și din întreaga lume”, rezultatele studiului au arătat că participanții care consumau săptămânal peste 300 de grame de carne de pasăre, aveau un risc cu 27% mai mare de deces din toate cauzele decât cei care consumau mai puțin de 100 de grame. Puiul, curcanul, rața și păsările de vânătoare sunt păsări de curte, conform textului studiului. Rezultatele au sugerat, de asemenea, că participanții care consumau o cantitate semnificativă de carne de pasăre aveau un risc cu 2,3% mai mare de cancer gastrointestinal, bărbații având în mod specific un risc crescut cu 2,6%.

Cercetătorii au emis ipoteza că nivelurile de estrogen, obiceiurile alimentare și cantitatea totală de alimente consumate ar putea fi responsabile pentru această diferență. Cu toate acestea, autorii studiului afirmă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla mai multe despre o posibilă legătură între carnea de pasăre și cancerul gastrointestinal.

De asemenea, ei nu au colectat informații specifice despre modul în care a fost procesată carnea de pasăre consumată. În plus, cercetătorii nu au monitorizat activitatea fizică a participanților, astfel încât este posibil ca rutina de exerciții fizice a participanților, sau lipsa acesteia, să fi influențat rezultatele.

Citește pe Adevarul

Vrei să înțelegi mai bine această știre?

Folosește comentatorii AI pentru a obține perspective diferite și creează-ți propria interpretare personalizată sau obține o analiză detaliată cu AI.